lördag 10 juli 2010

Tjat hjälper inte...

Det mesta som visas upp i bloggar är glada miner, välfriserade barn och uppiffade hus. Men jag vill härmed bjuda på en bild från verkligheten. Från vår sexårings rum. Sexåringen med ungefär 0% gener för att hålla ordning.

Nu är det dator- och tvförbud tills städning är gjord. Gillar inte att ge förbud, men INGET annat hjälper. Har nån nåt annat tips för vad jag ska ta till, så tas tips gladeligen emot!

3 kommentarer:

Sara sa...

Kreativt kaos? Känner igen det där...finns en rätt bra metod som vi lärde oss på en föräldrautbildning (KOMET) ang äldste sonen, med bra allmänna tips även för "vanliga" barn.

B la ett slags belöningssystem, som kallas Ormen - för att vända på beteenden som man vill få bort och betona det positiva. En orm uppdelad i rutor, som ett spel. Man bestämmer tre uppdrag per dag som barnet ska klara av. Man får tre stjärnor att sätta på ormen (klistermärken) om man lyckas med alla uppdrag under dagen. Varje dag samma uppdrag, så man väljer lagom svåra, men sådant som man tycker inte fungerar, t ex hänga upp sin jacka, städa sitt rum. Klarar man ett uppdrag får man en stjärna. Ingen stjärna - ny chans imorgon!

Viktigt är att det ska vara tydliga mål, inte för svävande. "Städa sitt rum" är nog för luddigt, där får man kanske precisera lite.

Att få sätta ett klistermärke är ju en belöning i sig, men ungefär var tionde steg (varierande) är ett frågetecken - då får man dra ett chanskort där föräldrarna har skrivit ner en belöning i förväg (gärna tillsammans med barnet), t ex baka en kaka tillsammans ( om barnet gillar det) eller gör en picknick. Helst sociala belöningar, men någon liten grej kan nog få vara med också. Sista rutan är vid ormens huvud, så ska det vara en lite större belöning.

På kvällen kollar man av hur många av uppdrag som barnet har klarat och man delar ut klistermärkena som markerar hur långt man kommit på ormen.

I vår föräldragrupp fungerade det jättebra för de flesta, t ex morgonrutiner som hade varit jättejobbiga funkade helt plötsligt klockrent, nästan magiskt! Skapar en positiv spiral utan tjat, och barnet vänjer sig vid vissa rutiner som sedan inte behöver tjatas om mera. Hör av dig om du vill höra mer, svårt att beskriva med text :)
Kram Sara

85 kvm hus med innehåll sa...

Låter ju som en jättebra idé! Mina föräldrar körde nåt liknande med mig och mina bröder. Fast för mig blev det alltid så att jag kände att jag "kom sist", eftersom mina bröder är äldre än mig och klarade uppdragen bättre så fick dom alltid mer stjärnor (eller vad det nu var vi hade). Mina förälrar skulle nog ha anpassat målen efter ålder på barnen så hade det fungerar bättre för min del.

Fast det problemet dyker nog inte upp här hos oss, eftersom det bara är med A vi behöver använda oss av det.

Jag tror vi ska prova köra! Hur har det gått för V och ormen?

Sara sa...

Med V var vi lite tveksamma innan, vi provade och det gick rätt bra ett tag, men sedan hade vi en period när ingenting i vardagen funkade, så vi la det på is. Men för de som hade barn med ADHD var det klockrent. Blir kul att höra hur det gått för er sen!