torsdag 7 juli 2011

Upptäck Luleå Hägnan

Vi fortsätter att besöka olika ställen här i Luleå för att lära känna staden. Igår var jag och döttrarna till Hägnan och kyrkstugorna i Gammelstan. Hägnan var över förväntan. Mycket fint uppbyggt för att visa hur människorna levde för egentligen inte allt för länge sen här i Sverige. Vacker inredningsstil med trämöbler, avskalat och bondromantiskt. Såklart var det väl ingen speciellt utvald stil på den tiden, men idag har vi ju möjlighet att tänka i dom banorna.

Vi hade med oss picknick, men det fanns ett fik på området. Fikade gjorde vi vid kyrkan och jag fick känslan av inte-Norrbotten. Det känns olikt vårt län, lite kontinentalt med den gamla kyrkan, smala gränder och alla turister som höll sig i krokarna.

På Hägnan fanns också flera stationer för barnen att roa sig vid. Bland annat en liten affär att leka i, snickarboa, mjölkning av träkor, gungbrädor kaniner och gammal lanthandel. Ungarna tyckte också om att gå i dom gamla gårdarna för att se hur det såg ut förr. Lite senare i juli är det barnens dagar där, så det blir ett besök då också.

Inga kommentarer: