måndag 14 maj 2007

Supergod mat

Igår efter en händelsrik dag gjorde jag denna underbara gryta. Gör den!

Gulasch

500 g högrev
4 gula lökar
1 röd paprika
1 chilifrukt (tex spansk peppar) (jag använde chilipulver)
1 msk tomatpuré
5 vitlöksklyftor
1 msk mejram (tog jag inte med)
5 msk paprikapulver
1 msk hel kummin
4 medelstora potatisar
250 g rotselleri
2 morötter
2 liter oxbuljong (tärning eller koncentrerad fond + vatten)
Ev ½ tsk sambal oelek
Olja till stekning
1 tsk salt
1 krm peppar

Till servering
Gräddfil (jag använde creme fraishe)
Finhackad persilja

1. Skär köttet i tärningar, ca 2x2 cm. Bryn köttet i omgångar i 1 msk olja i en gryta.
2. Skala och hacka lök. Kärna ur och hacka paprika och chili. Bryn tillsammans med köttet.
3. Krydda med tomatpuré, pressad vitlök, mejram, paprikapulver, kummin, salt och peppar.
4. Skala och tärna potatis, rotselleri och morötter. Lägg ner i grytan. Häll i oxbuljong.
5. Låt soppan sjuda i 2 timmar. Smaka ev av med sambal oelek för extra styrka.
6. Servera med gräddfil och gärna finhackad persilja.

Låt gärna soppan stå till dagen efter, så att den får stå till sig.

Inga kommentarer: