fredag 29 juli 2011

Litet projekt

Har länge tänkt fixa den här stolen. Och nu fick det jag gjort. Är helnöjd! Lyckades komma ihåg att ta en förebild som fick efterföljas av en efterbild.

Note to my self: Det var inte jobbigt och det tog inte lång tid alls.

måndag 25 juli 2011

Norge

Det är offattbart händelserna i Norge. Följer nyheterna via DN flera gånger om dagen. Och blir påmind om hur komplex apparat samhället är. Misslyckas vi att se en enda person kan det ge katastrofala följder.

Tänker på alla som drabbats.

Upptäck Luleå Hertsöträsket

Vi har hunnit två svängar till Hertsöträsket under den senaste veckan. Sjön är väldigt lättåtkomlig med breda spångar i början av sjön, nära parkeringen. Barnvagnar och rullstolar tar sig lätt fram. Går man lite längre efter sjösidan minskar bredden på spångarna, men det är större chans att få en egen grillstad/bakval. Vi har inte fått en endaste fisk när vi var där. Vi kastade med kastspö, men det verkar bättre att bottenmeta långt ut i sjön eftersom en gubbe som var där sist fick fem fiskar på det sättet. Inte lita kul som att kasta med kastspö, men att få en fisk kanske är viktigare?

Fiskekort kan du köpa på flera ställen, men Hertsökiosken i Hertsöcentrum passeras på vägen ut till träsket. Femti kronor för ett dygn.



Stilstudie av mig.


Upptäck Luleå Tjuvholmssundet

Åkte lite längre efter vägen mot flygplatsen och kom till Tjuvholmssundet. Alltså sundet mellan fastlandet och Sandön (längst bort på ön finns Klubbviken). Du kan lätt hitta en egen strandremsa eller vik vilket är mysigt om du till exempel vill slippa skrikande barnfamiljer.

torsdag 21 juli 2011

Tokyo jag tänker på dig

Idag blev det Hägnan eftersom deras barndagar håller på hela veckan. Vi for dit med två dagiskompisar till Unni. Mamman är från Japan och jag tycker det verkligen är så intressant att höra om andra länder, jämföra vardagslivet med varandra. Höra tankar om Sverige som jag som infödd aldrig tänker på. Hon berättade att det första hon tänkte på när hon kom till Sverige var att himlen var så stor, som ett valv ovanför oss. En Tokyobo ser bara snuttar av himlen, och har man bott hela livet i en så stor stad är det så man uppfattar himlen. Det är roligt att träffa nytt folk, det ger perspektiv på tillvaron.

måndag 18 juli 2011

En liten tjej i mitt huvud

Idag har jag haft en treåring boendes i mitt huvud. Visserligen en väldigt, väldigt söt en, men dock en treåring inne i huvudet... Vad, mamma? Vad sa du mamma? Mamma, vad? Vad mamma? Mamma, vad? Aaaaahh! Vi har spendera den största delen av dagen tillsammans bara vi två och då blir det nära, nära vi är med varandra. Det var mycket skönt när pappan kom hem efter jobbet vid sex och tog över en stund. Jag har till och med tagit en springtur för att rensa huvudet och lyfta mina egna tankar. Det är jobbigt när alla egna tankar stannar innan dom är färdigtänkta, tidigare idag fick jag liksom strukturera upp tankarna innan dom skulle bli tänka för att nå fram till nåt vettigt.

Nya tag imorgon.

Alkoholkonsumtion

Ville bara förtydliga det senaste inlägget "vin i lite större mängd": med vilket jag menar cirka tre glas gott vin. Lagom.

söndag 17 juli 2011

Helgen mitt i härliga juli

Inte varje helg, eller ja till och med år, som jag tar en tvådagars. Alltså två kvällar med vin i lite större mängd. Det blev det iallafall i helgen. Trevligt födelsedagsfirande i fredags. Och altaninvigning på lördagen. Riktigt skön och social helg.

Altanen är alltså i nästan-färdigt skick. Härligt med nytt trä under bara fötter. Har ingen bra bild att visa, men det kommer.

Och begravning av farmor i fredags. Det där med gråten som inte skulle infinna sig var lite osant. Mycket tårfyllt och känslosamt. När jag såg kistan brast det i mig. Det kändes konstigt att där är hon, fast ändå inte där. Än är hon inte i jorden, men gravsättningen kommer så småningom. Då kanske det blir mer tårar?

Och så är den är ju så vacker och fantasieggande, vår femhundraåring till kyrka i Gammelstan.
Jag ber ju för övrigt en gång varje dag nu för tiden!
"Gode Gud, gör så att det aldrig mer blir vinter. Amen."

söndag 10 juli 2011

Altan på G

Det behövs lite bildbevis på arbetet mot vår nya altan. Golvet är inte klart som jag hoppades att det skulle bli idag. Men en tredjedel är lagt iallafall.Jag bänder bort bräder från gamla ruttna altanen.Det tråkiga grundarbetet blev klart igårkväll. (Notera högen med rötter som ligger i högra delen av bilden. Träd är helt fantastiska på att skicka iväg långa och sega rötter!)Den bärande läkten ligger också på plats.

Bye bye långstörar. Hello nykomlingar!

Nu är altangolvet uppbrutet. Igår bar jag alla plankorna till framsidan av huset. Idag förflyttades plankorna upp på släpet. Och imorgon ska jag lyfta ner alla plankorna och kasta dom i containern på återvinningscentralen. Jag kan säga att det inte blir något tårfyllt farväl.

Altanen är på frammasch. Grunden är klar och just nu sätts reglarna ihop. Det blir nog ett dansgolv där till ikväll!

lördag 9 juli 2011

Upptäck Luleå Storsand

Vi har varit där förr och vi kommer dit igen. Där älven möter havet. Långgrunt. Ibland lite för långgrunt för vuxna. Igår var det varmt i vattnet. Och det säger jag, kanske en av dom större badkrukorna som finns. Jag och stordottern fick en egen badsväng när lilldottern frös och ville sitta på filten. Dom där minuterna ensam med A är alltid härliga. Och jag doppade mig, efter pepp från A.

Storsand finns alldeles vid affärsområdet Storheden, några hundra meter efter vägen mot Gammelstan. En liten klassisk badskylt med pil vägleder dig rätt. Kör in i skogen och parkera i skuggan av träden.

Har ni tänkt på stränder i Sverige. Dom allra flesta, oavsett hur välbesökta dom är (gäller iallafall här i Norrbotten) är utan någon sorts försäljning/restaurang eller dylikt. Jag tänker utomlands där det bara att sticka till stranden med sina badkläder och handduk och lita på att matfrågan löser sig. Här måste alltid picknickkylbagen följa med.

torsdag 7 juli 2011

Upptäck Luleå Lulviken

Vi har hittat den perfekta stranden! Lulviken. Den ligger några kilometer bortanför flygplatsen. Långgrunt, fin botten, fina sandkorn, lättparkerat, grillplats, nakenbad (för den som vill det) och mycket yta. Vi har hunnit dit i flera omgångar, bland annat för vattenskidåkning (en höjdare!), grillkvällar och vanliga stranddagar. Känns som att vi kommer att återkomma dit. Kanske redan imorgon om vädret fortsätter så här.

Upptäck Luleå Hägnan

Vi fortsätter att besöka olika ställen här i Luleå för att lära känna staden. Igår var jag och döttrarna till Hägnan och kyrkstugorna i Gammelstan. Hägnan var över förväntan. Mycket fint uppbyggt för att visa hur människorna levde för egentligen inte allt för länge sen här i Sverige. Vacker inredningsstil med trämöbler, avskalat och bondromantiskt. Såklart var det väl ingen speciellt utvald stil på den tiden, men idag har vi ju möjlighet att tänka i dom banorna.

Vi hade med oss picknick, men det fanns ett fik på området. Fikade gjorde vi vid kyrkan och jag fick känslan av inte-Norrbotten. Det känns olikt vårt län, lite kontinentalt med den gamla kyrkan, smala gränder och alla turister som höll sig i krokarna.

På Hägnan fanns också flera stationer för barnen att roa sig vid. Bland annat en liten affär att leka i, snickarboa, mjölkning av träkor, gungbrädor kaniner och gammal lanthandel. Ungarna tyckte också om att gå i dom gamla gårdarna för att se hur det såg ut förr. Lite senare i juli är det barnens dagar där, så det blir ett besök då också.

måndag 4 juli 2011

Upptäck Luleå Bagarstugan Porsön

I torsdags testade jag och ungarna att baka mjukkaka i den tisdags- och torsdagsöppna bagarstugan här på Porsön. I det lilla röda huset precis innan överfarten mot Björkskatan låter Svenska kyrkan oss prova att baka och smaka varje ovannämnda dag mellan 11-15. Det var roligt och framförallt gott! Varma mjukkakor med smält smör på, vem njuter inte av det?